Wednesday 26 March 2008

Po vodi navzgor

Nedavno je zima še zadnjič (predzadnjič ?) udarila s svojim repom po deželi slovenski. Pred dobrim mesecem pa je predzadnjič zavirhal čez rodno grudo tudi GEO in v njem zadnji članek z gorniško tematiko. "Po vodi navzgor" je bil naslov osemstranskega prispevka izpod peresa mene, kot takega. V besedi in sliki je prikazoval plezanje po naših zamrznjenih slapovih.











V ogled ponujam nekaj fotk iz omenjenega članka v upanju, da bo naslednja zima bolj radodarna z nizkimi temperaturami, večjim številom slapov tako doma kot vobče. Mogoče bom potem lahko naredil spet kakšno fajn fotko. Za prvo nisem tako zelo prepričan, za fotkanje pa vseeno ostajam (zmerni) optimist.

















Za bolj radovedne: Na fotkah plezajo Aljaž Anderle, Simon Wandeler in Tomo Česen.

Monday 17 March 2008

Danke Dojčland!



Nedavno tega sem prejel obvestilo, da so nemški lastniki slovenskega založnika ukinili revijo GEO, ki je bila zadnji dve leti moj največji naročnik. Zelo zanimivo je, da posemezne številke revije niso prinašale izgube. Razlog je bil torej turbokapitalističen: dobiček je bil premajhen.
Za eno od GEOvih številk, ki torej nikoli ne bodo izšle, sem - nevedoč za skorajšnje drastične ukrepe - pripravil članek o slovenskem gorskem vodništvu. Pogovori, da reportažo objavijo
nekje drugje, že potekajo, za pokušino pa nekaj fotk iz letošnjega Chamonixa, kjer sem s fotoaparatom spremljal gorskega vodnika Klemena Gričarja, ki je takrat v okolici Mont Blanca vodil angleške in francoske goste. Takoj ko zvem kaj bolj natančnega o objavi tega članka oziroma reportaže, pa seveda javim.
Še nekaj o fotografijah. Posnete so bile na smučarski turi čez Valee
Blanche in pri vodenju po grebenu Cosmique na Aig. du Midi.


Monday 3 March 2008

BASE s Cerro Torreja

Nenavadno lepo vreme za Patagonijo je v letošnji glavni sezoni botrovalo številnim odličnim vzponom tako v skupini gora okoli Fitz Roya kakor tudi v Painah. Prelomnih uspehov niso dosegli le plazlci, pač pa tudi padalci oziroma BASE jumperji. Že nekaj let so poskušali s skokom s Cerro Torreja, ki pa se jim je pošteno upiral. Kot lahko preberemo na blogu spletne strani Alpinista (http://www.alpinist.com/) vsekakor vse do letošnjega 25. februarja, ko je z njega uspelo skočiti Valeriju Rozovu, ki je tudi sicer znan po tovrstnih podvigih - med drugim je skočil tudi čez severno steno Jorassov. S t. i. wing suitom se je pognal v globočino tudi s Torreja in letel kar minuto in dvajset sekund, preden je 1450 metrov nižje odprl padalo. Tik pred pristankom pa je naletel na resne težave, ko je prijadral v močne vetrne vrtince. Po 15 minutah boja je bil tudi tem kos in nato pristal na varnih tleh. Kako dolgo so z vrha abzajlali njegovi kameradi, Alpinist ne poroča...
Še to: Vprašanje je, če bi to Valeriju uspelo brez Slovencev. Njegovo posebno lahko padalo je izdelal kdo drug kot Stane Krajnc in njegovo podjetje Atair iz Škofje loke, eden najkakovostnejših izdelovalcev padal za BASE na svetu.