Sunday 6 January 2008

pregled 2007

Ker me precej ljudi vseskozi sprašuje, kaj trenutno počnem, sem se odločil, da vse zainteresirane informiram naenkrat. Zategadelj - Urban goes public! - in evo tukaj so novice, ki jih kanim ažurirati takoj, ko se mi bo to zdelo potrebno. Poleg novic o moji malenkosti pa bom posredoval še kakšno (upam da) koristno ali zanimivo informacijo. Moja osrednja stran sicer še vedno ostaja
http://www.urbangolob.com/




Pred začetkom seveda najpomembnejša stvar: oktobra smo dobili sinčka in bratca Gala.

Zdaj pa nekaj drugih pomembnejših zadev iz lanskega leta...

- Kot fotograf in plezalec sem se udeležil dvotedenskega izleta na sever Norveške. Pridružil sem se Aljažu Anderletu (http://www.anderle.info/) in Klemenu Premrlu pri odkrivanju skorajda neznanih območij za ledno plezanje na skrajnem severu Evrope, visoko nad polarnim krogom. Vreme je bilo slabo, splezali smo manj kot smo nameravali, fotografije pa so dobro uspele (glej nadaljevanje).

- Sodelovati sem začel z dunajsko fotografsko agencijo Anzenberger (http://www.anzenberger.com/)

- Največ člankov in reportaž so mi objavili v slovenski izdaji revije Geo (http://www.geo.si/)
Najodmevnejše med njimi so bile: Vsakdanje življenje sestre Judite, Slovenske avtohtone pasme psov, Ekstremna slovenska delovna mesta, Zapuščina Ivana Jagra, itd., pogosto sem bil s svojimi članki prisoten v Adria Inflight Magazinu. Pripravljati sem začel tudi rubriko MH Avantura v slovenski izdaji Men's Healtha. Če sklenemo s slovenskimi inačicami tujih revij, naj omenim še članek v Playboyu o slovenski Jazz sceni.
- Z nekaj fotografijami sem sodeloval v julijski številki National Geographic Slovenija pri članku o topljenju ledenikov, v Nedelu pa je izšla odmevna reportaža o turi z gorskim vodnikom.

- Na področju gorniške fotografije sem začel sodelovati z angleško revijo CLIMB, kjer so objavili članek o slovenskem alpinizmu in izbor nekaj klasičnih smeri v Julijskih Alpah. Prav tako so v francoski reviji Vertical uporabili nekaj mojih fotografij za članek o plezanju v slabem vremenu. -

-Najboljša novica pa je prišla decembra, ko so v francoski reviji Montagnes magazine objavili 12-stransko reportažo o plezanju na severnem Norveškem, eno fotografijo pa so natisnili celo na naslovnici. To je (za revijami Desnivel, Klettern, Campo Base in Gory) moja peta evropska naslovnica.
Pri tujih revijah omenim še objavo šestih mojih fotografij na spletni strani revije Alpinist. V okviru rubrike Fotograf meseca oziroma »Wallpaper« so moje delo predstavili v novembru.

-Kot fotograf še naprej uspešno sodelujem z Mammutom, ki mu dobro družbo dela tudi Black Diamond.

-Odzval sem se tudi povabilu slovenskega dela Movement teama (švicarski proizvajalec najboljših freeride in podobnih smuči). Zdaj vsi člani nestrpno čakamo na pošten sneg, da kaj dobrega odpeljemo...



Še plezanje. Količinsko plezarije ni bilo prav veliko, kolikor sem pač lahko zmogel med delom, vzgajanjem otrok, študijem, itd. Vseeno sem uspel preplezati pet novih smeri. Tri izmed njih so v SZ steni Prisanka: Lepotica je Zver (VI+, A1, 550 m, Pavle Kozjek), V Leru (V+, 250 m, Nina Kopčavar) in Strašni mišek (VI-, 350 m, Marjan Kovač). Eno sva s Klemenom Premrlom preplezala na Norveškem (Ha en fin dag, 5, 270 m, zaledeneli slap), morda najtežja pa je bila Čmrlja (VIII, 400 m, Tadej Golob) v Plešivcu (Loška stena), sicer dolgoleten Tadejev projekt.
Še posebej pa mi je pri srcu zgodnje poletni vzpon čez Zeleniške špice, ki ne bi bil nič posebnega, če ne bi zanj potreboval od parkirišča v Kamniški Bistrici in nato še do vrha Planjave samo 2 uri in 17 minut.
Pri plezanju še to, da sem še naprej »lokalni korespondent« oziroma informator za revijo Alpinist in da sem bil tudi letos uradni fotograf na zaključku svetovnega pokala v športnem plezanju v Kranju.








2 comments:

Agapetos said...

Super fotografije in zanimiv blog. Tudi sam sem navdušen gornik - v alpinizem se nisem nikoli spustil, sem pa nekaj malega športno plezal. Bom z veseljem spremljal ta blog.

Unknown said...

Urban živjo,
sem te dal že med majfejvorits. Ti dogaja, fajn!
V kateri številki Playboya je bil članek o slo jazzu?
sicer pa sem tudi jaz odprl blog:
http://jazzyga.blog.siol.net/
najdeš me pa tudi na:
www.myspace.com/zigakoritnik
mej se
Žiga